poniedziałek, 12 maja 2014

Ciasto Drożdżowe na Pizzę


Prosty i sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe, które może być podstawą dowolnej pizzy.

Składniki:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-3-4 g. suszonych drożdży
-2 łyżki oleju
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
-pół szklanki letniej wody
-ser
-przecier pomidorowy

Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną i drożdże wymieszać w misce
2. Dodać olej, sól i cukier, wymieszać
3. Dolewać powoli wodę ciągle mieszając, ugniatać, dodawać mąki w razie potrzeby żeby ciasto miało jednolitą konsystencję
4. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut
5. Rozwałkować ciasto, uformować koło
6. Rozsmarować przecier i posypać serem. Tak powstaje baza do pizzy, wszelkie dodatkowe składniki wedle upodobań. Gotową pizzę położyć na natłuszczonej blasze, doprawić ziołami i piec przez około 15-25 minut w temperaturze 200 stopni. Pizzę należy często sprawdzać żeby jej nie przypalić

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz