poniedziałek, 19 maja 2014
Kurczak na butelce
Znalazłem wiele przepisów, w których pieczemy kurczaka na rożnie, na butelce albo na grubo posypaną solą blasze. Wszystko po to żeby pozbyć się tłuszczu bez wysuszenia kurczaka. Po wielu próbach powstał taki przepis:
Składniki
-1 kurczak
-piwo w butelce o długiej szyjce
-sól, pieprz
-ulubione zioła
-papryka w proszku
Przygotowanie:
1. 2/3 piwa wypijamy, pozostałą część przelewamy do kubka
2. Butelkę myjemy dokładnie, usuwamy naklejki i klej
3. Kurczaka myjemy, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką
4. Pozostałą część piwa przelewamy z powrotem do butelki, nadziewamy na nią kurczaka (kto woli może użyć wody zamiast piwa
5. Bierzemy płytkie naczynie żaroodporne lub blachę (żeby tłuszcz miał gdzie skapywać), kładziemy ją na najniższym poziomie piekarnika, a na jej środku ostrożnie ustawiamy kurczaka na butelce (trzeba uważać żeby nie dotykał ścian piekarnika)
6. Piekarnik nagrzewamy do około 180 stopni i pieczemy kurczaka minimum godzinę
Wszystko to po to, żeby tłuszcz się wytopił, a płyn w butelce parował i zachował soczystość kurczaka. Niektórzy dolewają też wody do naczynia, w którym stoi butelka z kurczakiem, ale mięso dłużej trzeba wtedy piec. Moim zdaniem wystarczy piwo lub woda w butelce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz